dinsdag 5 mei 2015

Vloerlampen voor mensen die van lezen houden.

Het is mogelijk een beetje ouderwets, maar een boek moet je lezen op de veranda, in een schommelstoel. Of natuurlijk 's avonds bij de open haard, onder het genot van een al dan niet sterk drankje.

Niet ouderwets.

De verlichting hoeft natuurlijk niet ouderwets te zijn, een mooie staande vloerlamp kan helpen bij het lezen. Het licht voor lezers is het beste als het van achteren komt, maar zonder dat de schaduw van de lezer over het boek valt. Wanneer het van licht boven het hoofd van de lezer komt, zoals bij een hangende lamp, is het bijna zeker dat de schaduw van het eigen hoofd hinderlijk gaat zijn.
Bij een moderne staande lamp bepaald de lezer helemaal zelf waar het licht vandaan komt, hoe sterk het is en zelfs de kleur van dat licht is te veranderen. Maar het oog moet ook bij de keuze betrokken zijn. We hebben het tenslotte niet over een operatiekamer of een kantoor.

Moderne ontwerpen.

En ook de ontwerpers zijn zich daar duidelijk van bewust. Innovaties zoal LED-lampen produceren een fel licht, dat eigenlijk onplezierig is en vaak te fel als leeslamp. Maar gecombineerd met filterende folies, die dat licht weer verdelen over een groter oppervlak, wordt het nu gebruikt in staande leeslampen.
Verbeterde materialen, die duurzamer en vooral sterker zijn, maken het mogelijk af te wijken van de klassieke staande lamp naar gebogen constructies. Dat betekend dat de voet van een lamp verder van de zitplaats kan zijn, maar het licht toch gecontroleerd en wel, correct op het boek valt, schuin van achteren dus.

Kosten worden ook meegenomen.

Ontwerpers en producenten van verlichting hoeven zich meestal niet druk te maken over de kosten van een product. Het ontwerp wordt betaald door de productie en verkoop van bestaande producten. Maar steeds meer bedrijven gaan er van uit dat een product zichzelf moet verkopen, zonder afhankelijk te zijn van de bestaande inkomsten. Dat betekend dan er geluisterd wordt naar potentiƫle klanten. Dat er onderzoek gedaan wordt voordat een ontwerp op de tekentafel komt. Omdat de kosten en de mogelijke opbrengst van te voren meegenomen worden, zijn de kansen dat een project faalt veel kleiner dan wanneer een ontwerp koud in productie gebracht wordt. Het betekend ook dat de vraag meer bepalend is en dat de invloed van het publiek op ontwerpen steeds groter wordt.


Maar de beste plaats om een boek te lezen blijft de veranda, voor mij, of bij de open haard.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten